CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

01 August 2012

So Any Problem?


‘Hey what’s up? Any problem? Mind telling me?’

Lari dari masalah? Selalu kan kita dengar. Dan selalu jugak kita buat.

Everyone has their own problem. And everyone should handle their problem wisely. Solve it wisely. Act wisely. In short, be wise in all your actions.

'When Allah desires good for someone, He tries him with hardship' (sahih bukhari)
‘Do you think you will enter the garden, while Allah has not yet known those who strive hard from among you, and (He has not) known the patient.’ (3:142)

Bila ade masalah, rasa macam malas nak fikir panjang. Rasa nak lari jauh-jauh dari orang sekeliling. Konon, dgn lari tu masalah tu boleh selesai sendiri. Hello, masalah tu bukannya human being, dia tak boleh bertindak sendiri. Masalah tu akan keep datang menghantui selagi kita keep those unfinished business. Running away from your probs will solve nothing. You yourself have to face it.

Contoh mudah la aku kasi, kau ponteng kerja sebab kau malas tahap gaban. At the same time kau rasa bersalah (memang patut pon) dan terpaksa merangka alasan yang logik untuk bagitau bos kau. Bukannya plan nak ponteng lagi besoknya dan berakhir dengan resignation letter  which is sama dengan melarikan diri. Sampai bila kau takkan face bos kau dan masalah kau.

Mungkin contoh atas ni kedengaran tak begitu solid. Lagipun contoh ni macam serupa betul dengan someone I knew, Dia-Yang-Tak-Boleh-Disebut-Namanya. Don’t worry Voldemort has nothing to do with this. Haha.

Kesimpulannya, tak fun la hidup kalau takde masalah=tak fun la drama kalau takde watak jahat. Eh?

Sekian sahaja entri pendek kali ini. Moga bertemu di lain waktu.

Pesanan dari penaja, salam ramadhan, happy fasting, selamat berbuka puasa dan itadakimasu !

3 tips menanam:

Nur Nazihah Mohd Amin said...

When Allah desires good for someone, He tries him with hardship' (sahih bukhari)


headshot sebentar

Azizah Alwi said...

very nice article.Kira self reminder jugak pada saya yang kadangkala bila masalah datang menerjah terus rasa nak lari. Keep it up dear! :)

Shazwani Saari said...

clinking the "LIKE" button :) hehe