CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

16 March 2011

Made From Jeddah


When we're in Jeddah during Ops Piramid, kitorang dok kat bangunan tabung haji malaysia. Kawasan yang agak luas tapi takle keluar dari kawasan tu. Siap ade jual roti canai segala bagai lagi. Pak cik arab kat situ pulak bleh cakap arab dengan agak fluent weh. Buat penat aku je cakap arab. 

Alkisahnya, aku dan kawan aku nih teramat lah suke kuar malam-malam untuk meninjau pashmina2 yang dijual oleh pak cik arab. Yelah, kalau keluar di pagi hari, cuaca agak hot sket. So, prefer keluar malam lagi. Padahal takde buat pape pon dalam dorm tuh.  Memang ramai la yang apply teori yang same. Haih. Tengah asyik dok membelek-belek pashmina terjumpalah satu beg duet nih. Budak pompuan punye. Tak tau sape yang banyak duet sangat sampai buang beg duet. Lepas intai-intai-tanya-tanya orang sekeliling, takde sapa tau beg duet tu sape punya.

Lantas, aku & Nani ambik beg duet tu pegi pejabat urusetia. Dorang suruh kitorang meng-announce sendiri pasal tu. Aku & Nani terkontang-kanting kat kaunter tu sebab takde orang yang jaga tempat tu. Naseb baek ade orang volunteer nak announcekan. Gamaknye kesian nengok kitorang macam cacing kepanasan tercegat kat tepi tuh. Berlaku siket konpius mase tu gara-gara takleh detect sape owner beg tu. Banyak sangat IC dan driving license. Duet toksah cakap lah. Memang banyak. Around 1000le++ kot.

Pastu, datang la few girls nak tuntut beg duet tu. Budak medic Zagazig rupenye. Patot la banyak IC, sume sumbat IC dalam beg duet member.

A: Naseb baek korang jumpe. Time kaseh ek.

Aku & Nani: Takde hal lah. Camne bleh hilang?

B: Mase pegi beli pashmina la. Tengok2 dah takde. Kitorang tanya pak cik arab pasal mende nih. Dia tanya kitorang hilang kat mane. Kat kedai dia ke? Kitorang cakap la kan. Dia tanya ade brape duet dalam tu. Takot gak nak cakap banyak2 kan. Cakaplah ade dalam 1000le. Pastu, dia teros kasi kitorang 500le sebagai ganti dengan yakinnya. Terkejot kot.

Aku & Nani: *terkedu*

A: Pasni pegi bagi balik duet pak cik tu weh.





p/s: Ade orang hilang purse kat kedai kite.  Agak-agak kite buat macam pak cik tu tak? renung-renungkan dan selamat beramal. Peace!



 

3 tips menanam:

cik coco said...

murni aty pak cik arab tuh

mufid said...

ngu,,1 genih dlm rnggit malaysia brape??

NurAmalinaSarkhan said...

@mufid lebih kurang 50sen