CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

29 June 2011

Suka Suki Temporary Holidays



Dah lama rasanya tulisan aku tak menari dan berjoget kat sini. The letters are dancing (?). And yes, I’m quoting Ishaan Nandkishore Awasthi. Well, at this point you might be asking me sapa la pulak ni. For those peminat tegar hindi films, tak payah aku nak setoli lu olang panjang lebar. The film that I’m talking about is Taare Zameen Par. Means every child is special. This 9-year-old boy suffered from dyslexia which is difficulty in reading and writing. And he’s not dumb or idiot. He's just can’t read and write properly. And not so good in doing some stuff except painting. I must say, his painting is somewhat awesome.

Oklah, enough with the film. Macam dah lari dari tajuk asal je. Sebenarnya nak buat cakap pasal exam dan ektiviti lepas exam. I’m not talking about final sem exam. This is final module exam. And we got 2 more exams (actually 3, one ‘interesting’ more added, human rights). The practical exam was err…………..confusing, blurring and totally blanked. Tengok cadaver, baru je nak kenal pasti what is the nerve, what its branches, site of attachment at the coloured part on the bone….then…SHIFT! Nggak mau cerita panjang lebar. Bikin aku susah hati aja kok. The MCQ one is Alhamdulillah ok. Pape pon, kau boleh jawab ke, tak boleh jawab ke, all you’ve got to do now is tawakkal alaAllah. Mintak mintaklah Allah kasik prof lembut hati nak kasik extra marks ke. Cepat amin kan doa nih kawan kawan.

Balik je dari exam, aku sebenarnya tak plan nak gi mana mana pon. Tiba-tiba je dah sampai cairo. Tiba-tiba tu actually 3 atau 4 jam jugaklah. Bukannya tiba-tiba….PAP!ok dah sampai cairo. Kitorang punya aim kali ni adalah nile cruise. Ni semua gara gara gejala adhoc anak pak cik sazli. Aku dan amal pulak tukang ikot since nak pegi cruise to luxor and aswan dulu dulu tu kena cancel, terpaksa balik ke tanah air terchenta. Sungguhpon terlepas  train, terpaksa rentungkan tiket train 70genih sorang, dan terpaksa beratur (actually more to berebut) lagi sekali, semangat nampaknya maseh agak berkobar waktu tu. Dan tidak lupa jugak kepada lauk-pauk ksp yang kununnya nak makan dalam train lalu tumpah atas seluar dan kasut den.

Sebenarnya kitorang pegi dengan travel agent (tak ingat nama ape). Dia punya manager tu kawan ayah kawan aku. Uncle Radhwan. Mati-mati aku ingat orang melayu. Mana taknya, nama sebijik macam orang melayu. Padahal orang arab. Oleh yang demikian, kawan aku telah mandapat tajaan penuh daripada beliau. Kitorang pulak dapatlah discount. Beliau siap hantar staff beliau iaitu Mr. Syariff untuk menjemput kami yang ala-ala kehormat dari train terus pegi kat tempat tu. Mr. Syariff  telah bertukar menjadi ala-ala tourist guide. ‘Ok, this is our museum. Then, on the left side is our famous tahrir square….bla….bla’. And he’s just soooo nice plus……’You know, sometimes I know what you’re talking about’ (when we’re talking in malay at the moment). Errrkkk! Mana taknya, dia selalu handle tourists from Malaysia.

The cruise started at 7 p.m. and and and perut agak sudah rancak berlagu dan bergendang. Masa tu jugaklah waiters started to serve the buffet. And say what, they’ve got nasik! Dasar perut melayu betullah. With all the lauk pauk and manisan, memang kenyang perut suka hati lahh jawabnya. Pastu tak sangka lah pulak ade show dalam tu, ingat makan makan dan tengok laut je. Ade belly dancer atau orang arab cakap ra’as baladi dan tandoora (at first we thought that was Taliban show. Naseb baek Mr. Syariff bagitau)













After makan makan, naik tingkat atas sekali, dia punya view memang subhanaAllah sangat cantek. Nasib baik malam, takdelah panas sangat. Mr. Syariff cakap sometimes suhu kat cairo boleh mencecah 40 degree. Kenyataan tu memang mantap. Pukul 9 lebih camtu dah sampai dah. Dan sekali lagi Mr. Syariff hantar kitorang kat rumah kawan kat sayyeda zainab. Senang cite, beliau memang baek lahh :)

Esoknya, pegi City Star dan aku rasa macam berapa juta kali tengok index kat mall tu. Kejap kejap carik index. Nak carik Virgin punya pasal berapa kali asyik pusing tempat sama. Last last jumpa jugak even dah last minute nak balik dah dengan harapan pisang tak berbuah dua kali. Kalau nak harap kat orang tu, memang tak jumpalah jawabnya. Kau memang patut bersyukurlah dapat kawan yang rajin tanya orang macam aku nih. Ngahaha.

No need to say terima kasih kerana merealisasikan impian. Thanks to you back :)

4 tips menanam:

N. Atiqah A. Sahmah said...

korang pergi nile cruise tak hajakkkk....!!! haha, bestnye ada tourist guide. kawan ayah sape?

NurAmalinaSarkhan said...

kawan ayah sal. pegi on the spot lah. aku pon tak plan.

-ImanAzlan- said...

gua pernah duduk kaherah seminggu, tapi time tu winter, tak teringin nak naik cruise.

ujung taun ni insyaAllah gua pergi kaherah lagi.

bagi yang tak cukup taff, akan pegi balik malaysia. lu tak balik malaysia kan ?

NurAmalinaSarkhan said...

ko xbalik kan? nak cakap ko cukup taff lah ni.

btw, aku insyaallah balik malaysia.
fine la, aku xcukup taff. ko sorang jelah taff.