CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

07 November 2011

Eidul Adha



Kullu sanah wa entum bikheir! Happy eidul adha to my homeland Malaysia and my second homeland Egypt (yang tak brape nak homeland sangat). Takdelah lewat sangat aku wish kan. Baru hari raya kedua. Entah kenape raye kali ni macam takdek semangat huhahuha nak rayee. Even pukul 7.15pagi dah tercacak kaki kat asrama MARA (padahal orang arab dah siap solat raye dah pon) untuk solat raya berjemaah bersama dengan bebudak melayu sambil dengar khutbah dari walid pastu ade jamuan raye kat kafe bawah tu. Antara menunya adalah nasi lemak teh o’, kek coklat, kek pisang, karipap lazat dan akok. Simpel simpel  jelah, katanya masakan orang bujang. Eh, macam aku pulak yang masak.

Aku rasa raye tahun lepas lagi best kot. Mungkin sebab aku raye kat cairo. Tumpang rumah akak senior pastu tolong dorang masak makanan lazat lagi berkhasiat pastu pegi jamuan makan kat rumah BAKAN dan jugak ARMA pastu tengok jalan jalan raya dipenuhi aliran darah yang pekat macam cat pastu…ish…banyak la pulak pastunyee. Kat sini ade je darah binatang korban tu tapi tak banyak, setakat pemerhatian aku arini la. Mungkin dorang banyak buat kat bahagian kampung kot. Tapi bagus jugak macam ni, kalo tak maunya tangga rumah aku ni dipenuhi darah. Tak sanggup gue.

Kali ni jugak aku beraya sambil berseminar sakan. Seminar Perubatan & Ibadah Pesakit kali ke-3 dengan bertemakan surgery anjuran PERUBATAN (Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Malaysia-Mesir) selama 2 hari iaitu sehari before raye dan hari raye. Banyak pendedahan pasal hukum fiqh dalam medic. Disampaikan oleh ustaz-ustaz yang hebat dan duktur-duktur yang jugak hebat dari Malaysia. Overall, seminar ni okey je cuma aku yang tak berapa nak okey, asyik mengantuk je. Well, seminar lah katekan. Aku rase lah kan sebab lampu opera house tu malap siket. Nilah manusia, mesti nak salahkan benda lain hadoyai.

opera house fi shari' fuad
1st day seminar
solat sunat raye di sutuh. kelihatan sinaran nur di tengah tu :)
disimbahi mentari tapi sejuk wohh

p/s : rindu pulak kat rumet saya yang 3orang itu waktu kat asrama kuning itu :)
p/p/s : credit to aidi for those pics.

8 tips menanam:

Sanam said...

super lovely blog :D

Day By Diva
Day By Diva

NaNa said...

thanks sanam bond :)

-ImanAzlan- said...

time ni gua tak sempat pergi makan makan kat mara.

gua rasa rugi la sikit.

tapi since lu kata tak sedap. hilang sikit rasa rugi gua.

btw, seminar tu buat gua penat. susah tau jadi cameraman.

btw, gua tak suka captcha.

NaNa said...

rasenya aku takde mention pon tak sedap. ko je yg tambah.

aku pon x suka captcha kat belog org tp kat belog aku takpe. tunggula bila aku rajin sket baru tuka balik setting.

khaulah al-haura' said...

yes you got gapo syndrome .


diagnosed one year ago, UIA Kuantan, morgue.


'gapo dio picasso?? "


:p

NaNa said...

that diagnosis is not sahih.

tetiba teringat bro ezmil. harhar.

NABILAH YUNUS said...

gapo syndrome tu mcm betul je..haha

ina rndu nk g bkan kelate ko??? sedap jah lauk time smbut raye aritu...SUP TULANG kot!! >.<

NaNa said...

mmgla sedap. siap diiringi sang mentari, melebarkan sinaran cahaya yg super wow memancar stret ke sutuh and makanan aku haha ;p