CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

26 November 2011

Ini Bukan Resepi Memasak



My infection & immunity module exam was finally over. Barulah boleh pheww. Padahal result bukannya boleh tau terus pon. Tunggula bila university rase dia dah ready, dah pikir masak masak nak release result. Agak-agak nak masuk sem 2 nantila gamaknye. Seketul seketul ni tak main, sedebuk terus dia kasik. Biasanya, 3 module for each sem. So our next module is CNS. This sunday dah kena start kelas balik. Just 2 days for the gap. Takde feel olide pun sebab every week memang ditakdirkan untuk cuti jumaat and sabtu.

Exam kali ni, we’re all decided (my dedicated housemates) tak perlu repotin mau masak segala bagai pada minggu genting seperti ini. The jadual memasak kita stop lu, bagi laluan kat YB Datin Seri exam. Hal ini berikutan kekangan masa, tenaga, jiwa beserta raga yang dihadapi oleh semua students kami. Disamping konon boleh mengselimkan berat badan yang increase sejajar dengan musim winter. This is winter people, everybadeh munchs a lot. Believe me, it’s normal. Don’t you want to be a normal? Unless you’re an abnormal.

So hanya menguyah few slices of rich bake bread berkaler hijau mahupun biru. Roti rich bake ni boleh disama-tarafkan dengan roti gardenia kat Malaysia yang sungguh enak dimakan begitu saja. But, this didn’t last long as we (esp si budak yang kuat makan), were craving for nasi jugak. Memang sehari kalau tak sentuh nasi, tak sehari la namanye tu. She’s having so-called-malay-stomach. Just ignore the direct translation.

After practical exam, we’ve 4 days before mcq exam. Tetiba, brain stimulate idea lalu terpacul lah idea untuk masak sekali harung. First, pastikan dalam fridge anda wujud beberapa paket ayam. Kalau takde, sila berlari sekarang ke pasar dan dapatkan segera ayam terhangat di pasaran. Gaul ayam tadi dengan serbuk kunyit. And then, sediakan kuahnya. Contoh, masak merah ke, black pepper ke. So by the time kau tengah khusyuk wa tawadduk study dan perut mula kriok-kriek, you just need to masak nasi, goreng ayam, panaskan kuah and here you go. As simple as petik jari orang cakap plus penjimatan masa yang berganda.

Sejujurnya, ini bukan entri resepi memasak ala orang bujang single-mingle. Sendiri mau makan pun kelam kabut ribut mau masak, apatah lagi mau menutor orang lain. Sila letak cermin kat depan, dan cermin diri sendiri dulu. Kalau nak jugak, Master Chef Malaysia siap sedia membantu anda. Sabtu-rabu pukul 9malam, semestinya di astro ria. Iklan je lebih padahal diri sendiri tak pernah tengok pung.

Oh btw, selamat tahun baru 1433H peeps! For those yang takde buku doa akhir dan awal tahun macam aku, jangan segan silu untuk gugel dan baca di depan laptop macam aku



7 tips menanam:

widad said...

haha.google ka? awat x baca status aku ja? lg advance ;)

NaNa said...

sama je. dua-dua kena bukak laptop. bace doa depan laptop. a bit weird kan. hahah. ape nak jadi laa.

-ImanAzlan- said...

gua dah lama tak masak.
gua rasa dah dekat 3 bulan mungkin.

bila masuk winter gua rasa menyesal.
teramat.

teramat menyesal.

natijahnya gua kena cucuk duit selalu selalu.

kalau lu orang masak ada extra,

apakata calling calling gua dan bagi sikit. bila lagi nak buat amal kan?


serius ni. gua serius.
especially kari. dah lama gua tak makan.

nabilah_yunus said...

ina, kita dah sem 3 la.next sem 4,5,6..haha..ni perasan tahun 1 la ni.

Doa tahun baru @ doa tahun akhir tu tak kisah je baca pape. tak ikut dalam internet/buku pon takpe.

yang penting faham +hayati makna. jangan sekadar baca di mulut, tak lekat di hati...cewahh..betul nih! tak memain.hehe.

btw, inshaAllah kheir.

NanaSarkhan said...

iman : lama gila 3 bulan tak masak. abis tu kau makan roti arab jelah? kalau aku, dah lame dah lembik. haha. cara paling pantas. baik kau order je kat mumtazah.

nabilah : aku kan muda remaja lg. perasaan 1st year maseh ade dlm jiwa aku lg. hahah. aiwah keda ustazah wa shukran :)

khaulah al-haura' said...

ina, awak lupa nak ingatkan, cek dulu gas dengan minyak ada ke tak HAHAHAHA


ehem

lesson no 1: ayam tu tak boleh simpan lama lama ohhh dalam peti ais bawah, lain macam bau dia iyekk

lesson no 2: idk, rasa mcm xde la lama sgt pun beza masa masak nasi goreng dengan goreng plus panaskan ayam tu. tak gitu? haha

lesson no 3 : cakap kena pelan pelan kat dapur. orang bawah boleh join dengar gosip kita ohhh

lesson no 4: masak bagi kawan kawan makan itu ibadah. thanks masakkan ina ! :)

lesson no 5: kena belajar itu berlapang dada dgn semua ahli beit [nak cakap depan segan] . syukran mampu bertahan dgn saya :)

lesson no 6: uhibbuki fillah !

NanaSarkhan said...

wah! ini lesson sangat banyak maa. saye setuju dgn semua lesson awak tu. awak jgn khuatir ye.

boleh je kalau nak tambah lg list lessonnya heheh :P